Het creëren van engagement onder klanten is iets wat voor veel bedrijven de afgelopen tijd steeds belangrijker is geworden. Bedrijven willen graag betrokken klanten, waarmee het gesprek kan worden aangegaan. Sociale media kunnen leiden tot meer engagement, mits het op de juiste manier wordt gebruikt. Zoals niks vanzelf gaat, gaat ook het verhogen van engagement niet zomaar vanzelf. Wat moet je doen om het voor elkaar te krijgen dat jouw klanten meer betrokken worden bij jouw merk, product of bedrijf?
Even terug: Wat is engagement ook alweer precies?
Het is zo’n term die in het Engels wel voor zich lijkt te spreken, maar in het Nederlands niet echt altijd even duidelijk is. Betrokkenheid is in principe de vertaling, maar je zou dan weer de vraag kunnen stellen wat betrokkenheid nu precies is. Wanneer is iemand betrokken? Waar ligt de grens tussen een betrokken klant en een niet-betrokken klant? Dit gebied kan soms wat vaag en grijs lijken.
Allereerst valt er een onderscheid te maken tussen klanten en niet-klanten, potentiële klanten zullen we maar zeggen. Iemand die al eens ergens een aankoop heeft gedaan, kan een betrokken klant zijn. Maar ook iemand die nog niks gekocht heeft en alleen nog maar geïnteresseerd is, kan betrokken zijn. Zowel bestaande klanten als potentiële klanten kunnen echter ook niet betrokken zijn. Zo kan een klant een aankoop hebben gedaan en het daar dan ook echt bij laten.
De betrokkenheid zie je terug in de mate van verbondenheid tussen een bedrijf en de klant. Tegenwoordig is het al redelijk snel te zien wanneer er sprake is van een betrokken klant, vanwege de openheid van bijvoorbeeld sociale media. Klanten die reageren op berichten van het bedrijf, of zelf online vertellen over hun ervaring met een bedrijf, zijn duidelijk betrokken. Dit hoeven dus niet per se klanten te zijn, het kan ook dat mensen op de een of andere manier gewoon een soort feeling hebben met jouw merk en dit (online) uitstralen.
Toch blijft het lastig om na te gaan wanneer er nu sprake is van engagement. Wellicht ziet klant X zichzelf als een zeer betrokken klant, terwijl het bedrijf het tegenovergestelde denkt. Het zal altijd een beetje vaag en onduidelijk blijven, omdat er simpelweg geen strikte regels of voorwaarden bestaan voor wanneer iemand engaged is.
In een ander blog van ons kun je meer lezen over wat engagement nou echt is en hoe je dit meet. Nu ga je lezen hoe je volgers verzorgt en wat manieren zijn om de engagement te laten stijgen.
Hoe creëer je meer engagement op social media? 5 tips!
Social media is ideaal voor het creëren van engagement onder klanten, mits je het op de juiste manier aanpakt. Je kunt je berichtgeving op meerdere manieren zó vormgeven, dat lezers zich vanzelf aangesproken en gemotiveerd voelen om er iets mee te doen.
1. Stel een vraag en reageer op comments
Wanneer je jouw volgers iets te vertellen hebt, kun je dit simpelweg in een soort mededeling doen. Je kunt het echter ook wat meer interactief proberen te maken, door een vraag te stellen. Dit triggert de lezers om iets te doen met de informatie die je geeft.
Niet iedereen zal reageren, maar het leidt al snel tot meer reactie en betrokkenheid dan wanneer je alleen iets meedeelt. Dan ben je namelijk alleen maar aan het zenden, terwijl je graag een conversatie wilt creëren om zo tot meer betrokkenheid te komen. Mensen zullen sneller reageren wanneer je hen iets vraagt of voorlegt. De betrokkenheid ontstaat dan doordat ze het gevoel krijgen dat je hen wilt betrekken bij jouw bedrijf, en dit is een gevoel dat gewaardeerd wordt.
Antwoord snel en persoonlijk wanneer volgers reacties achterlaten of vragen terug stellen. Zo laat je zien dat je niet alleen wat te vertellen hebt maar dat je ook betrokken bent in hoe volgers deze informatie tot zich nemen en hoe je hen hierbij verder kunt helpen.
Tip! Als je met een bedrijfsprofiel reageert op comments, laat dan aan het einde je voornaam achter zodat ze de mens zien achter de reactie i.p.v. het bedrijf. Dit maakt het persoonlijker en zorgt voor verbinding. Mensen zijn nu eenmaal geïnteresseerd in mensen.
2. Gebruik foto's en video's
De meeste mensen zullen het eens zijn wanneer we zeggen dat foto’s en/of video’s echt niet mogen missen op websites, blogs en berichten op sociale media. Dit heeft eigenlijk twee belangrijke voordelen:
- Het trekt de aandacht in de consistente informatiestroom op de tijdlijn
- Het maakt de informatie die je deelt persoonlijker en aantrekkelijk om te bekijken en lezen
Waar moet je op letten bij het gebruiken van beeldmateriaal op social media?
Kwaliteit van beeldmateriaal
Zorg voor hoge kwaliteit en aantrekkelijk beeldmateriaal die de aandacht van je volgers trekt. Het beeldmateriaal moet altijd de door jou gedeelde content en het merk van jouw bedrijf versterken. Een blog dat je deelt heeft daarom ook ander beeldmateriaal dan een bericht over een vrijdagmiddagborrel. Als je de promotie plant van socialmediaberichten, kan je hier alvast rekening mee houden. Zo krijg je variatie in hetgeen je deelt en houd je de aandacht vast.
Merkconsistentie
Gebruik kleuren, lettertypen en stijlen die consistent zijn met je merkidentiteit. Al eens van een socialmediatemplate gehoord? Bij One4growth werken we hier graag mee. Een socialmediatemplate is een vast ontwerp waarmee je afbeeldingen gaat delen op social media. Dit template sluit aan bij de stijl van je website en het verhaal wat jij als bedrijf wilt vertellen. Dit template zorgt niet alleen voor een professionele uitstraling maar ook voor herkenning bij je volgers.
Niet alleen is merkconsistentie belangrijk op social media maar ook op de website. Hiervoor schreven we een ijzersterk e-book over StoryBrand op je website. Lees het nu geheel vrijblijvend!
Tegenwoordig heb je overal de mogelijkheid om content meer te verrijken met langere teksten en video’s of afbeeldingen. In plaats van een linkje naar Youtube in een LinkedIn post, kan je ook de video zelf uploaden. Dit is veel aantrekkelijker voor je volgers en maakt het mensen nog gemakkelijker: ze hoeven nu alleen nog maar op play te klikken – als het niet al vanzelf begint af te spelen – in plaats van door te klikken naar weer een nieuwe pagina.
Socialmediaplatformen hebben ook voorkeuren voor berichten zonder externe links. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat socialmediaplatformen willen dat gebruikers zo lang mogelijk binnen hun ecosysteem blijven. Wanneer een gebruiker op een externe link klikt, verlaat hij of zij het platform en vermindert dit de tijd die op hun platform wordt doorgebracht.
Net werd al kort de informatie-overload genoemd, kort gezegd is dit de overvloed aan informatie in allerlei vormen van content die we via meerdere wegen tot ons krijgen.
Om nog een beetje op te vallen in deze stroom aan kennis, content en informatie, moet je dus zorgen dat je op de juiste tijdstippen je bericht plaatst. Deze tijden komen je ongetwijfeld niet altijd even handig uit, maar gelukkig bestaan er genoeg manieren om je berichten van te voren in te plannen zodat ze toch op die ‘perfecte’ tijd online verschijnen.
Als je onderzoek hebt gedaan naar de dagen en tijdstippen waarop jouw volgers het meeste aanwezig zijn en klikken op socialmediaberichten. Is het werken aan consistentie essentieel. Je weet nu wanneer en waar ze aanwezig zijn en hoe jij in beeld kunt komen. Maak een contentkalender waarin je alvast berichten vooruit inplant of ideeën opschrijft van berichten die je kunt maken rondom events, bedrijfsuitjes of bijv. productupdates.
Social media bied de mogelijkheid om het open karakter van je bedrijf te tonen. Je kunt gemakkelijk laten zien waar jij en jouw collega’s mee bezig zijn. Dit is iets wat mensen waarderen. Zo laat je duidelijk zien dat jij wilt dat (potentiële) klanten zich betrokken voelen. Zij krijgen op hun beurt namelijk een mooi kijkje in de keuken, wat leerzaam en interessant kan zijn. Er ontstaat het gevoel van betrokkenheid en waardering voor het feit dat een bedrijf de moeite neemt om de stap te maken naar zo’n open karakter.
Zoals bij alle marketingwerkzaamheden is het uitvoeren van analyses een vaste taak. Zelf werken onze marketingmedewerkers met de Marketing Hub van HubSpot. Binnen de Marketing Hub van HubSpot heb je onder andere de mogelijkheid om taken te automatiseren en reports te ontvangen of snelle analyses uit te voeren. Een ondersteunende marketing software is ontzettend belangrijk bij een socialmediastrategie.
Dit waren vijf tips die zeker kunnen helpen bij het creëren van meer engagement. Er zal ongetwijfeld ten minste één tip bij zitten die leidt tot meer betrokken klanten, en zo niet, dan zijn we benieuwd welke tips jij nog hebt. Laat het ons vooral weten!