Het kan nogal een doolhof zijn, het creëren van Buyer Persona’s. Hoe weet je nu of je goed zit? Zit je niet gewoon maar een verhaal te schrijven? Soms kan het nogal een twijfelachtige zaak zijn of je nu wat uit je duim zuigt of dat je de kern van een potentiële klant vindt. Daarom maakten wij een vragenlijst voor onze klanten om hen te helpen de Buyer Persona's te testen bij echte personen. Deze vragen focussen zich op de persoonlijke achtergrond, het bedrijf, de rol, de uitdagingen, doelen, etc.
Wat is het doel van een Buyer Persona?
Het creëren van een Buyer Persona is een cruciale stap in elke marketingstrategie, omdat het bedrijven in staat stelt hun doelgroep beter te begrijpen en effectiever met hen te communiceren. Een Buyer Persona is een gedetailleerde beschrijving van een ideale klant, gebaseerd op marktonderzoek en echte gegevens over bestaande klanten. Het omvat demografische gegevens, gedragspatronen, motivaties, en doelen. Het doel van een Buyer Persona is meervoudig en raakt aan verschillende aspecten van bedrijfsvoering en marketing.
Ten eerste helpt een Buyer Persona bedrijven om hun marketinginspanningen te personaliseren. Door een duidelijk beeld te hebben van wie hun ideale klant is, kunnen bedrijven hun communicatie, productontwikkeling, en diensten afstemmen op de specifieke behoeften en wensen van deze groep. Dit leidt tot relevantere en effectievere marketingboodschappen, die op hun beurt de kans op conversie en klantloyaliteit verhogen.
Daarnaast speelt de Buyer Persona een essentiële rol in contentmarketing en SEO. Weten wat een ideale klant motiveert en interesseert, stelt bedrijven in staat om gerichte content te creëren die resoneren met hun doelgroep. Dit niet alleen trekt de juiste bezoekers aan, maar verbetert ook de zoekmachineoptimalisatie, aangezien content die nauw aansluit bij de interesse van de doelgroep vaak beter presteert in zoekresultaten.
Ten slotte draagt het ontwikkelen van een Buyer Persona bij aan de algehele strategische planning van een bedrijf. Het biedt waardevolle inzichten die kunnen helpen bij productontwikkeling, prijsstrategieën, en de keuze van verkoopkanalen. Door een diep begrip van de klant, kunnen bedrijven beter anticiperen op marktveranderingen en de behoeften van hun doelgroep, wat resulteert in een sterkere marktpositie en verbeterde bedrijfsresultaten.
Kortom, een Buyer Persona is een onmisbaar hulpmiddel voor elk bedrijf dat zijn klanten effectief wil bereiken en bedienen.
Wat staat er in de ideale Buyer Persona?
Je profiel van de ideale Buyer Persona is samengesteld vanuit een diepgaand marktonderzoek en realistische gegevens over jouw bestaande klanten. Een goed ontwikkelde Buyer Persona biedt diepgaande inzichten in wie de doelgroep is, wat hun behoeften zijn, en hoe ze beslissingen nemen. Dit instrument is cruciaal voor marketing-, sales- en productontwikkelingsteams om effectiever met hun doelgroep te communiceren en hun producten of diensten beter af te stemmen op de klantbehoeften.
Een ideale Buyer Persona bevat demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en inkomen. Maar het gaat veel verder dan alleen deze basisgegevens. Het beschrijft ook psychografische kenmerken zoals interesses, hobby's, waarden, en uitdagingen. Het bevat informatie over het gedrag van de persona, zoals koopgedrag, voorkeurskanalen voor communicatie (bijvoorbeeld social media, e-mail, of traditionele media) en de reis die de klant aflegt van bewustwording van een product of dienst tot aankoop.
Daarnaast bevat een Buyer Persona vaak scenario’s of verhalen die illustreren hoe en waarom de persona besluit tot aankoop over te gaan, welke bezwaren ze kunnen hebben, en hoe ze het liefst aangesproken willen worden. Deze verhalen helpen medewerkers van een bedrijf zich in te leven in de klant en hun behoeften beter te begrijpen.
Testen van de Buyer Persona
Het creëren van een nauwkeurige en gedetailleerde Buyer Persona is een dynamisch proces dat regelmatig bijgewerkt moet worden om relevant te blijven. Markten en klantgedrag veranderen voortdurend, zo ook jouw Buyer Persona. Hierdoor is het ontzettend belangrijk om te testen of de Buyer Persona’s nog op to date zijn. Hiermee houd je niet alleen de werkwijze van het marketing en sales-team efficiënt maar zorg je ook dat je aanpak naar nieuwe klanten zo persoonlijk mogelijk is.
Interview je Persona's
Of je Buyer Persona’s actueel zijn, kan je op verschillende manieren testen. Begin eens met je Buyer Persona’s te groeperen en zoek daarbij contactpersonen van huidige klanten, die volgens jou binnen een bepaalde Buyer Persona passen. Deze mensen kan je dan opbellen en even interviewen, dat hoeft niet lang te duren. Let wel op dat het niet per se om een ‘typetje’ gaat. De kern is dat je wilt weten waar die persoon echt behoefte aan heeft en of dat overeenkomt met wat jij op papier hebt staan voor je Buyer Persona. Waar ligt die persoon midden in de nacht wakker van? Wat zijn de pijnpunten? Wat heeft diegene nu echt nodig?
Dit bracht ons op nog een idee bij One4growth. Als collega’s leek het ons handig om een vragenlijst te maken waarmee je kan checken of je Buyer Persona’s kloppen met de werkelijkheid. Kies per persona 3-5 personen uit jullie lead- en klantenlijst en bel hen op. Doorloop deze 18 vragen eens en test je Buyer Persona’s. Geniet daarnaast ook van de interessante gesprekken die je hiermee zult krijgen.
Vragenlijst:
Achtergrond |
1) Wat is jouw functie? |
2) Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit? |
3) Welke vaardigheden horen bij jouw functie? |
4) Wat voor kennis is waardevol voor jou en welke tools gebruik je? |
5) Aan wie rapporteer jij/wie rapporteert jou? |
Bedrijf |
6) In welke sector(en) is jouw organisatie actief? |
7) Wat is de grootte van jouw organisatie (medewerkers/omzet)? |
Doelen
|
8) Waar ben jij verantwoordelijk voor? |
9) Wanneer ben jij succesvol in je werk? |
Uitdagingen |
10) Wat zijn jouw grootste uitdagingen? |
Informatiebronnen |
11) Hoe vergaar je nieuwe relevante informatie voor jouw functie? |
12) Welke vakbladen/-sites of blogs lees je? |
13) Ben je lid van verenigingen of netwerken? Zo ja, welke? |
Persoonlijke kenmerken |
14) Kun je iets over jou persoonlijk vertellen? (leeftijd, burgerlijke staat, opleiding, karakteristieken, etc.) |
15) Kun je jouw loopbaan schetsen? Hoe ben je terecht gekomen op de plek waar je nu zit? |
Aankoopkenmerken |
16) Op welke manier heb je graag contact met zakelijke relaties (Telefonisch, email, face-to-face) |
17) Gebruik je het internet om dienstverleners of bepaalde producten te vinden? Zo ja, hoe zoek je dan? |
18) Kun je een recente aankoop beschrijven? Waarom overwoog je de aankoop? Hoe zag het afwegingsproces eruit? En hoe nam je de beslissing om over te gaan tot aankoop? |
Persona's zijn niet moeilijk
Als je deze vragen doorlopen hebt en je hebt het gevoel dat je de echte pijnpunten en achterliggende behoeftes hebt geïdentificeerd, kan het zijn dat je Buyer Persona’s in één keer goed zijn. Dat is niet ondenkbaar. Graag breng ik een veelgemaakt fout onder jullie aandacht: denken dat persona’s opstellen moeilijk is. De kern is dat het niet moeilijk hoeft te zijn om BP’s in het juiste jasje te steken. De truc is juist om het niet te ingewikkeld te maken met academisch onderzoek o.i.d.. Als het na deze vragenlijst lijkt te kloppen, moet je aan de slag gaan. Twijfel niet langer en ga ervoor. Misschien verandert je persona na enige tijd, maar analyseren en bijsturen hoort immers bij dit proces.
Buyer Persona altijd als uitgangspunt
In een blog op Frankwatching geeft Stephan van der Meer ook een mooi stappenplan om tot goede Persona’s te komen. Zijn laatste stap is een belangrijk punt om te onthouden. Dat punt wijst erop dat je jouw Persona altijd voor ogen moet houden, bij iedere keuze, ieder project en iedere verandering. Tenslotte doe je het werk voor de Persona. Haal ze er daarom bij iedere keuze die je moet maken bij om te kijken of dit voor hen echt dé beste keuze is. Ook verandert je Persona constant met de wereld mee. Als techniek verandert, verandert jouw Persona ook. Stephan duidt er daarom op dat de houdbaarheid van Buyer Persona’s beperkt is. Dit laat zien dat het verstandig is om regelmatig je Buyer Persona’s eens te ‘verversen’. Zo zorg je ervoor dat je bedrijf bij de feiten blijft en je bedrijf een klantgerichte instelling krijgt. In de situatie van verandering kan je ervoor kiezen om deze vragenlijst nog een keer te doorlopen, maar misschien is de verandering wel zo groot dat je een Buyer Personasessie moet opzetten. Daarbij kan je altijd onze hulp inschakelen.
Meer weten over Buyer Persona’s en hoe je deze het best kan toepassen? Download dan ons gratis e-book en leer alles over Buyer Persona’s wat je moet weten: