Hoe probeer je leads te genereren? Verstuur je nog e-mails naar potentiële klanten en wacht je vervolgens af tot de klanten binnenstromen? Waarschijnlijk levert dat niet veel op. Leadgeneratie kan op een veel effectievere manier. Dagelijks ontstaan er meer kanalen waarop je leads kunt genereren. Maar hoe zie je door de bomen het bos en welke manieren zijn het meest effectief?
Een succesvolle leadgeneratie campagne zet je niet zomaar op. Er hoort namelijk een doordachte planning bij met het juiste gereedschap en slimme afwegingen. Gelukkig heeft HubSpot het halve werk al voor jou gedaan met een duidelijk, bruikbaar plan.
Een succesvolle leadgeneratie campagne zet je niet zomaar op. Hieronder vind je de 10 stappen die je kunt inzetten bij een succesvol en effectief leadgeneratie traject.
Je kunt in het wilde weg proberen om leads te genereren om er maar zoveel mogelijk binnen te halen. Waarschijnlijk krijg je klanten die uiteindelijk niet bij je passen. Als je specifieke doelstellingen opstelt zorg je voor richting.
Hoe duidelijker jij jouw doelen stelt, hoe succesvoller het lead-management programma.
Geen tijd om het nu te lezen maar wel geïnteresseerd? Download nu het e-book en lees het later!
Start lead management eerst met een nulmeting. Hoe duidelijker het profiel geschetst wordt hoe beter je nieuwe gegevens kunt verzamelen. Hoe beter je jouw huidige leads kent, hoe beter je weet waar je nieuwe leads kunt vinden en hoe je ze moet benaderen.
Door deze vragen te beantwoorden, heb je een duidelijk uitgangspunt. Je kunt nu de gap bepalen tussen wat je al hebt en met wat je bereiken moet.
Om je doelen te bereiken en de juiste leads te genereren heb je content nodig. Inventariseer wat je al hebt: redactionele-, technische- en creatieve content. Zo kom je er achter of je al veel content hebt die je kunt gebruiken. Grotere content gebruik je voor pillar pages en e-books. Of je splitst ze op in blogartikelen, gebruikt ze voor infographics of maakt op basis daarvan een video.
Qua content is het vooral goed om eerst de buyer persona (hierover zo meer bij stap 3) en buyer journey in kaart te brengen. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, kun je vervolgens aan de slag met het creëren van content voor elke fase van de buyer journey. Een lead komt via verschillende kanalen en op verschillende momenten in aanraking met je bedrijf. Het is hierdoor uiterst noodzakelijk om daarop in te spelen met het in kaart brengen van relevante (bestaande) content. Je wilt potentiële klanten ook daadwerkelijk bereiken. De uitdaging daarin is om erachter te komen welke (typen) content voor jouw doelgroep effectief zijn en welke niet.
Wil je jouw leadgeneratie campagne goed kunnen beheren? Ga dan op zoek naar een slim marketing automation systeem. Bij One4Growth zetten we voor onze klanten de Inbound Marketing-software van HubSpot in. Met de Marketing Hub van HubSpot kun je effectief leads genereren door geautomatiseerde campagnes te creëren, te personaliseren en te optimaliseren voor maximale betrokkenheid en conversie.
Wellicht weet je al hoe jouw klanten liever niet worden benaderd. Niemand zit te wachten op ongewenste telefoontjes tijdens etenstijd of sponsors die tv-programma’s en YouTube verstoren met reclames. Maar wat willen klanten en leads dan wel?
Wanneer je grotere of meer klanten wilt, is het belangrijk dat je vooraf bepaalt welke klanten er bij jouw bedrijf passen. De kans dat zulke klanten ambassadeur worden en je gaan promoten is veel groter, dan wanneer je daar niet op let bij leadgeneratie en bezig bent met het binnen halen van deals.
Wil je bepalen wat een ideaal klantprofiel is? Bedenk dan welke bestaande klant er nu bij je past en waar je er zo wel honderden van hebben wilt. Welke doelgroep staat aan de basis van jouw lead generation strategie.
Wanneer je het bepalen van het ideaal klantprofiel onderbouwt, kijk dan naar bestaande klanten in jouw database. Vergelijk klanten aan de hand van onderstaande zaken:
Praat ook met je verkoopteam om feedback te verzamelen over de leads waar zij mee werken. Ze geven jou een beeld met welke potentiële klanten ze het liefste bezig zijn en waarom.
Interview een aantal (potentiële) klanten om te ontdekken wat ze leuk vinden aan jouw bedrijf (je merk), je producten en diensten. Waarom zijn ze klant en blijven ze?
Op deze manier krijg je al een profiel van welke klanten bij jouw bedrijf passen, hoe je hen moet benaderen en waar je succesvol zaken mee kunt doen.
"Het gebruik van buyer persona's maakt websites 2-5 keer effectiever en makkelijker te gebruiken door gerichte bezoekers". HubSpot
Nu je een beeld hebt van de ideale klant kun je bepalen wie de contactpersonen zijn met wie je zaken doet. Wie zijn er betrokken vanaf de oriëntatie tot de aanschaf? Welke rol hebben ze? Deze rollen beschrijf je in zogenaamde buyer persona profielen. Hiervan heb je er minimaal drie nodig.
Nu je een beeld hebt van de ideale klant kun je bepalen wie de contactpersonen zijn met wie je zaken doet. Wie zijn er betrokken vanaf de oriëntatie tot de aanschaf? Welke rol hebben ze? Deze rollen beschrijf je in zogenaamde buyer persona profielen. Hiervan heb je er minimaal drie nodig.
Van elke rol stel je een profiel op. Ook hierbij kun je weer gebruik maken van je eigen database. Uit jouw CRM haal je de belangrijkste personen met desbetreffende rollen. Test deze personen bij jouw sales en service mensen. Gebruik onder andere LinkedIn om extra info te verzamelen. Wanneer je dit hebt gedaan heb je per rol inzicht in:
Vul de buyer persona omschrijving aan met een workshop. Zo krijg je ook inzicht in wanneer en hoe ze op zoek gaan naar informatie en hoe jij hierbij gevonden wordt als oplossing van hun probleem.
Ben je benieuwd naar jouw ideale klant? We verzorgen buyer persona sessies zodat jij een klant gerichte aanpak kunt realiseren.
Nu je weet waar de klant tegenaan loopt en mee te maken heeft, kijk je met welke producten en of diensten je een antwoord voor hen bent. Het komt ook voor dat er geen antwoord is. Samen met jouw team bepaal je dan of hier een nieuwe dienst of product moet worden ontwikkeld.
Na het opstellen van de buyer persona profielen ga je ze testen bij een aantal klanten. Na het verwerken van hun feedback, heb je de basis te pakken om op de juiste manier richting te geven aan jouw leadgeneratie campagne.
De buyer journey is een proces dat start wanneer potentiële kopers zich bewust worden van een probleem (een pijnpunt). En eindigt bij de aanschaf van één van jouw producten en diensten. Marketeers zijn betrokken bij het eerste gedeelte van de buyer journey, het zoekgedrag van potentiële klanten. Verkopers bij het helpen van de aankoop. Zij begeleiden bij de verschillende fases die de klant doorloopt na bewustwording (awareness), dus van overwegen (consideration) en kiezen (decision).
De potentiële klanten zoeken naar antwoorden op hun vragen om een juiste aankoop te doen. De vragen waar ze in de verschillende fases mee zitten, breng je samen met je team in kaart. Zo verzorg jij een effectieve, gepersonaliseerde. Maar bovenal wordt de potentiele klant begrepen en is dat ook zo voelbaar. Je helpt niet ‘lead 63’ maar je doet zaken met ‘personen’ die echte vragen hebben en op zoek zijn naar jou als partij die hen daarbij helpt.
Plan een post-it sessie, waar bij iedereen per buyer persona relevante vragen bedenkt. Zorg hierbij ook dat er van elke afdeling die met klanten in contact komen er één of meerdere collega’s van aanwezig zijn. Zo krijg je een groot en actueel beeld van de klant met welke vragen hij/zij in verschillende fases heeft. Hoe je deze sessie houd, lees je in dit blog.
Wist je dat klanten de strategische workshops zoals een buyer persona workshop, inclusief de buyer journey, als hoogtepunt in hun klanttevredenheidscore beschouwen. Benieuwd naar welke inzichten jij gaat krijgen? We helpen je graag!
Als jouw campagne eenmaal draait en je groeit in het bijhouden van LinkedIn, Instagram en het versturen van marketinge-mails, komen er leads binnen. Maar wat doe je ermee?
Wanneer er leads binnenkomen, moet je bepalen wat je ermee doet. Dit hangt af van het verkoopproces van jouw bedrijf. Sommige leads kunnen direct door naar sales, terwijl anderen meer contactmomenten nodig hebben. Dit zie je aan hun gedrag op en buiten jouw website en de interactie die je met ze hebt gehad.
Lead nurturing is een effectieve methode om leads verder door het aankoopproces te begeleiden. Hierbij benader je leads op bepaalde contactmomenten en bied je nieuwe, waardevolle content aan. Het helpt hierbij om een score aan verschillende leads toe te wijzen. Leads met een hoge score zijn dan klaar om naar sales te gaan en leads met een gemiddelde of lage score worden in een lead-nurturingcampagne opgenomen. Het werkt namelijk averechts als leads te snel naar sales gaan.
Bij Inbound Marketing draait alles om waardevolle en gepersonaliseerde content, dus ook lead-nurturingcampagnes. Slechte content zorgt voor slechte resultaten en weinig lezers die uiteindelijk leiden tot weinig aankopen. Content alleen is niet genoeg, maar moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Bepaal waar jouw waardevolle content aan moet voldoen. Hoewel de basis voor elke soort content hetzelfde is, moet deze interessant, relevant, actueel en bruikbaar zijn. Ook is het belangrijk dat je een (blog)outline opstelt en deze hanteert bij het maken of herschrijven van de blogs. In de outline zet je neer wat de aanspreekvorm is, welke zoekwoorden je terug wilt laten komen om beter te scoren qua SEO, voor welke buyer persona het geschreven wordt, voor welke fase het blog bedoeld is etc.
Afhankelijk van het gedrag van (potentiële) klanten en de verstreken tijd, bepaal je de contactmomenten en de soort content die jij aanbiedt.
Welke fasen doorlopen klanten vanaf het eerste contactmoment naar de eerste aankoop en daarna? Creëer een aantal stukken waardevolle content waarmee je (potentiële) klanten kunt benaderen. Daarmee win je hun vertrouwen, omdat je inspeelt op hun behoeften voor, tijdens en na de aankoop. Verstuur een aantal e-mails of een leerzaam e-book, een gratis probeerversie, een beloning voor deelname aan social media of voor het delen van de content. Deze methode wordt ook wel content mapping genoemd.
Nu je weet waar waardevolle content aan moet voldoen bedenk je een strategie en maak je een publicatie kalender. Breng alle content in elke vorm in kaart en maak een publicatiekalender waarin je de soorten content benoemd. Omschrijf de content in een paar zinnen en plan van tevoren acties die nog moeten worden gerealiseerd om de content af te krijgen.
Door content van tevoren in te plannen en duidelijke publicatiedeadlines te stellen, voorkom je een paniekreactie op het moment van publicatie. Niets is zo vervelend als dat je halsoverkop een blogonderwerp moet verzinnen, maar geen inspiratie hebt. Met een kalender zorg je voor een continue, gelijkmatige stroom van content. Hierdoor zorg je ook voor gelijkmatige leadgeneratie en weet je wat je kunt verwachten.
In de marketing Hub van HubSpot zit een kalender waarbij je van tevoren al berichten op kunt stellen die op de gewenste data wordt gepubliceerd.
Weten wat je nog meer kunt automatiseren? Kom in contact!
Een plan is het startpunt van lead-management. Als je nieuwe content lanceert, kan een A/B-test flink helpen bij de optimalisatie ervan. Experimenteer met verschillende onderwerp regels voor e-mails, verschillende aanbiedingen en analyseer welke tijdstippen van verzenden en publicatie het meeste effect hebben.
Het resultaat van jouw inspanningen kan eenvoudig worden gemeten met lead-managementtools zoals HubSpot. Investeer in wat werkt en durf ineffectieve content te laten vervallen.
Bij de uitvoer van jouw lead-management programma is gereedschap van groot belang. Alleen de uitvoer is niet genoeg: je moet namelijk weten 'waar' leads zich in verschillende kanalen bevinden en 'wat' het effect is van jouw inspanningen. Dan pas werk je gericht naar succes!
Het meten van de juiste zaken is hierbij zeer belangrijk. Hieronder vallen:
Bij leadgeneratie ben je altijd aan het meten en verbeteren. Je bent nooit uitgeleerd, want er is altijd verbetering mogelijk. One4Growth gebruikt voor als methode bij het verlenen van haar diensten, de story-brand methode.
StoryBrand is een marketingframework dat bedrijven helpt hun boodschap te verduidelijken door storytelling-principes toe te passen. Het doel is om de klant centraal te stellen in je verhaal en een heldere, aantrekkelijke boodschap over te brengen.
StoryBrand helpt bedrijven een duidelijke en consistente boodschap te creëren. Dit is cruciaal bij leadgeneratie, omdat potentiële klanten snel willen begrijpen wat je aanbiedt en hoe het hun problemen oplost.
Door StoryBrand te integreren in je leadgeneratiestrategie, kun je een krachtiger en effectiever merkverhaal creëren dat potentiële klanten aanspreekt en converteert. Kom in contact met één van onze inbound experts zodat je naast deze 10 succesvolle stappen ook een succesvolle partner naast je hebt. Samen in de groei bij het genereren van leads!