Insight | One4Growth

21 redenen waarom klanten GEEN vertrouwen hebben in jouw bedrijf

Geschreven door Driek Geurtsen | Sep 3, 2012 11:43:00 AM

 

Hebben je klanten echt vertrouwen in jouw bedrijf?

Vraag je je af hoe je meer klanten kunt werven? Vraag je dan eens af hoe potentiële klanten je bedrijf zien. Hebben ze eigenlijk wel vertrouwen in jouw product of dienst? Er kunnen heel wat redenen zijn waarom een potentiële klant toch liever voor een vakgenoot kiest dan voor jou. Wij nemen ze graag met je door.

 

 

1. Het design van uw website is ongeorganiseerd.

De eerste indruk zegt meestal genoeg. Maar hoe ervaren bezoekers eigenlijk een bezoek aan jouw website? Het doel is om bezoekers binnen 3 seconden te helpen oriënteren. Dat lukt alleen als de navigatie logisch en overzichtelijk is, bezoekers niet worden afgeleid door animaties of traag ladende afbeeldingen. Is dit niet het geval, dan denken bezoekers wellicht dat je bedrijf minstens zo slordig is als de website of dat ze hier misschien een virus oplopen. Een klik op de 'Vorige'-knop is dan snel gedaan.

 

 

2. Het is onmogelijk om contact op te nemen.

Leuk, die website, maar hoe kan ik contact opnemen? Als bezoekers die vraag stellen, is het logisch dat de klanten uitblijven. Contactinformatie, zoals een telefoonnummer, e-mailadres en zelfs een fysiek adres, is essentieel op je website. Als contactinformatie ontbreekt, lijkt het net alsof je niet met klanten wilt praten, maar alleen geld wilt verdienen. Alleen een contactformulier is echt niet afdoende.

 

 

3. Er is geen enkele prijsindicatie.

Potentiële klanten vragen zich tijdens het oriëntatieproces al snel af hoeveel een product hun gaat kosten. Maar als je website niet eens een indicatie geeft over de prijs, lijkt het alsof je alleen maar wilt verkopen. Uiteraard wil je ook weer niet je volledige prijslijst publiceren, maar je kunt bezoekers wel een idee geven van wat iets kost. Ze kunnen dan beter inschatten of ze het kunnen betalen.

 

 

4. De webteksten zijn vaag.

Heb je wel eens een tekst gelezen, om je aan het eind af te vragen wat je eigenlijk gelezen hebt? Zulke teksten zijn een echte dooddoener op websites. Voorkom vage teksten door ze door iemand buiten het bedrijf te laten lezen. Als die persoon er niets van snapt, is het tijd voor verbetering. Een vage tekst wekt niet bepaald vertrouwen of geeft zelfs de indruk dat je bewust informatie achterhoudt. Als je een evenement organiseert waarbij de toegangsprijs na 22:00 hoger is, dan is het verstandig om die informatie te publiceren of zelfs te benadrukken.

 

 

5. De spelling en grammatica laten te wensen over.

Wanneer je echt een slechte indruk wilt maken, zorg dan voor spelfouten en dubieuze grammatica. Dat is dé manier om te laten zien dat je niets om je teksten geeft. Controleer webteksten allereerst met de spellingscontrole van je tekstverwerker of laat ze controleren door een redacteur of tekstschrijver. Uiteraard hoeven het ook weer geen literaire hoogstandjes te zijn, maar zorg in ieder geval voor een representatieve tekst.

 

 

6. U schrijft voor zoekmachines in plaats van mensen.

Ja, wie wil er niet zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten staan? Inbound marketeers doen er alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Jammer genoeg resulteert dit soms in dit soort teksten:

 

Onze marketing oplossingen diensten software is ideaal voor marketing oplossingen diensten in zakelijke organisaties die een oplossing zoeken voor automatische e-mail marketing.

 

Het mag duidelijk zijn dat bovenstaande zin je website niet bepaald ten goede komt. Zou je met een bedrijf in zee gaan dat dergelijke teksten op de website heeft staan? Onthoud altijd dat je voor mensen schrijft en niet voor zoekmachines. Het is veel beter om zoekwoorden in de juiste context te gebruiken, op plekken waar ze goed tot hun recht komen. Zoekmachines zoals Google begrijpen echt wel waar de website over gaat.

 

 

7. Je wordt niet als expert gezien.

Als je wilt dat potentiële klanten je als een autoriteit zien, dan zul je content moeten publiceren waaruit blijkt dat je expert bent in jouw vak. Zonder geweldige content, is het lastig om geloofwaardigheid te creëren. En als het vertrouwen ontbreekt, geven mensen hun geld liever elders uit. Publiceer daarom waardevolle blogartikelen, whitepapers, e-books, video's en podcasts en zorg dat je in content van anderen geciteerd wordt. Hoe meer je jouw kennis met anderen deelt, hoe meer je geloofwaardigheid stijgt.

 

 

8. Je aanbiedingen zijn misleidend.

Wees altijd eerlijk en duidelijk in wat je aanbiedt, vooral als het gaat om leadgeneratie en klanten werven. Zorg bij een kortingscoupon dat de kleine lettertjes opvallen, zodat klanten zien dat die maar tijdelijk geldig is. Je voorkomt zo teleurstellingen en mogelijke irritaties bij de klant.

 

 

9. De formulieren vragen te persoonlijke informatie.

Is het nu echt nodig om iemands postcode te weten? Of wellicht de favoriete kleur of pincode? Loop formulieren na en vraag je af of het echt nodig is om die informatie te vragen. Als leads en klanten te veel persoonlijke informatie moeten invullen, lijkt het net alsof je informatie verzamelt met het mogelijke doel om die met derden te delen.

 

 

10. Je hebt geen zichtbaar privacybeleid.

Geef leads en klanten toegang tot het privacybeleid, vooral op plekken waar ze informatie achterlaten, zoals formulieren. Plaats bijvoorbeeld een link naar het beleid bij het veld waar mensen hun e-mailadres invullen en geef in het beleid aan dat je gegevens niet aan derden verstrekt. Je geeft zo aan dat je te vertrouwen bent en discreet omgaat met persoonlijke gegevens.

 

 

11. Je wordt niet door derden ondersteund.

Er bestaan externe organisaties die je kunnen helpen het vertrouwen van de klant te winnen, bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk voor webwinkels. Dergelijke keurmerken geven aan dat je website betrouwbaar is en je bedrijf geschikt is om zaken mee te doen. Het winnen van vertrouwens is extra belangrijk voor e-commercebedrijven of bij geldtransacties.

 

 

12. Klanten promoten je niet.

Vertrouwen winnen werkt het beste door klantervaringen op de website te plaatsen, het liefst zo veel mogelijk. Klantervaringen kunnen twijfelende leads over de streep trekken om een product of dienst aan te schaffen, omdat ze bewijzen dat het veilig is om met jouw bedrijf in zee te gaan.

 

 

13. Er staan negatieve reviews over uw bedrijf op internet.

Niet alleen positieve klantervaringen zijn belangrijk. Speur het internet eens af naar negatieve reviews over je producten en behandel ze. Socialnomics geeft aan dat 25% van de zoekresultaten bestaat uit content die gebruikers op reviewsites, blogs en social media hebben gepubliceerd. 65% van de gebruikers gebruikt die informatie bij het maken van een aankoopbeslissing, aldus eMarketer. Het is niet echt bevorderlijk voor je reputatie als iemand als eerste op klachten van ontevreden klanten stuit.

 

Speuren kan bijvoorbeeld met

 

 

14. Je bent niet aanwezig op social media.

Wellicht begon je ooit ijverig met een Facebook-pagina, om er vervolgens niets meer mee te doen. Zonde! Een halfbakken pagina zonder content staat niet bepaald professioneel. Social media zijn tegenwoordig essentieel in de marketingstrategie van bedrijven, dus kun je er maar beter actief gebruik van maken. Doe hier serieus moeite voor en laat zien dat je een modern bedrijf bent.

 

 

15. Je neemt geen deel aan conversaties op social media.

Als je dan actief bent op social media, zorg dan ook dat je deelneemt aan discussies. Social media zijn sociale plekken waar je kunt communiceren met potentiële klanten. Reageer dus op berichten van fans en toon je interesse. Niets is zo vervelend als dat je een vraag stelt, iemand antwoord geeft en je daar nooit op reageert. Kennelijk heb je dan weinig interesse in het opbouwen van een klantrelatie.

 

 

16. Je gaat in de verdediging.

Actief zijn op social media is zeer belangrijk voor een inbound marketeer. Helaas heeft bijna elk bedrijf wel een keer te maken met negatieve berichten over het bedrijf of product, of over een bericht op social media. Een bericht kan verkeerd overkomen of zelfs enorm gênant zijn. De beste manier om met kritiek om te gaan is door je excuses aan te bieden. Spring niet in de verdediging. Bedrijven die niet met kritiek om kunnen gaan komen erg negatief over op leads en klanten. Het is de manier om fans, leads en klanten af te stoten.

 

 

17. Je stuurt e-mails naar mensen die daar niet voor hebben gekozen.

Als mensen ergens een hekel aan hebben, is het wel ongewenste e-mail. Ongewenste e-mail kan het vertrouwen in je bedrijf echt vergallen. Stuur alleen e-mails naar mensen die zich hiervoor hebben ingeschreven met een dubbele opt-in. Je wilt namelijk niet de reputatie krijgen van een spammer. Niet alleen klanten en leads verliezen dan het vertrouwen, maar ook ESP's en ISP's.

 

 

18. Het is moeilijk om je uit te schrijven op uw e-mails.

Zelfs al heb je een enorme lijst met e-mailadressen van mensen die zich voor je e-mails hebben ingeschreven, dan nog kan je reputatie beschadigen als mensen zich niet meer kunnen uitschrijven. Behalve dat een 'uitschrijven'-link wettelijk verplicht is in e-mails, hebben mensen allerhande redenen om zich uit te schrijven. Het zegt niet dat je bedrijf slecht is. Sommige mensen hebben gewoon geen interesse in je producten, hebben er het geld niet voor of zijn intussen werkzaam in een ander vakgebied. Een ellenlange speurtocht naar een knop om uit te schrijven zorgt al snel voor een gebrek aan vertrouwen en zelfs irritatie.

 

 

19. Je verstuurt e-mails die niet aansluiten op de wensen en behoeften van de ontvanger.

Gesegmenteerde e-maillijsten zijn dé manier om specifieke content te versturen aan mensen die daar behoefte aan hebben. Zo lijkt het net alsof je precies weet wat de klant wil. Daarentegen lijkt het bij e-mailcontent die niet is afgestemd op de ontvanger alsof je iets probeert te verkopen. E-mailmarketing gaat net als bij social media om tweerichtingsverkeer. Laat zien dat je om de wensen van de ontvanger geeft en stuur iets waardevols.

 

 

20. Je e-mails belanden in de spammap.

Lees je graag e-mails uit je spammap? Waarschijnlijk niet. Die e-mails zijn niet te vertrouwen. Voorkom dat je e-mails in de spammap van ontvangers belanden. Optimaliseer e-mails voor de inbox en zorg voor een goede 'sender score' (een indicatie van de betrouwbaarheid van de afzender van e-mails).

 

 

21. Wees sociaal.

Zorg voor een representatieve online aanwezigheid en zorg dat mensen je aardig vinden. Dit doe je door te laten zien dat je van klanten, leads, fans en volgers houdt. Bedank mensen voor een compliment onder een blogartikel of voor een retweet op Twitter. Geef anderen ook eens een compliment als ze iets hebben bereikt. Als je nooit uw dankbaarheid toont, kan het overkomen alsof u alleen maar ontvangt en nooit geeft. En dan stoppen mensen met geven.

 

Bron: HubSpot.